Lauluntekijänä Mika Nuorva

Arkiromantikko ja lauluntekijä Mika Nuorva (1972) on kotoisin Jyväskylän Mäki-Matista ja asuu nykyään Laukaassa Lievestuoreen kylällä. Musiikki vaikutti miehen elämään lapsuudesta asti. Musikaalisista isoveljistä varsinkin Tepon bänditouhut tekivät pikkuveljeen suuren vaikutuksen. Tepon huoneesta kantautuva kantrifolk, itse väsätyt kurkkupurkkirummut, Rinnakkaisohjelman Rockradio ja omat äänityskokeilut kelanauhurilla saivat kelvata, kunnes Mika sai omat rummut 9-vuotiaana ja opiskelikin soittoa muutaman vuoden. Tämä ja peruskoulun musiikkiluokka jäivätkin ainoiksi varsinaisiksi musiikinopinnoiksi. 12-vuotiaana tuli sisäinen käsky lainata veljeltä kitaraa ja kirjoittaa ensimmäinen laulu. Siinä vastustettiin kaupallista joulua. Rippikoulu ja seurakuntanuoruus veivät Mikan kuin itsestään mukaan gospelkuvioihin, varsinkin kun Jyväskylän seurakunta tarjosi treenikämpän ja keikkoja. Rummut olivat vaihtuneet kitaraan ja uusia lauluja syntyi jatkuvasti. Niiden hengellinen sävy alkoi pian muuttua kantaaottavaksi.

1990–luvun alussa Mika opiskeli nuorisotyönohjaajaksi, perusti perheen, ja jatkoi musiikin tekemistä ja keikkailua yhdessä muusikko Pekka Kososen kanssa. Keikkapaikkoja olivat lähinnä seurakunnat, joihin tosin kaikkiin ei ollut asiaa rempseän, uskonnollista vallankäyttöä ja hurmosilmiöitä kritisoivan körttigospelin kanssa. Kososen kanssa perustettu, Virossakin keikkaillut Soihtuorkesteri teki sittemmin viisi pitkäsoittolevyä. 

Sooloura lähti liikkeelle vuonna 2002, kun hämeenlinnalainen indie-levy-yhtiö Humble House Records julkaisi Mikan ensimmäiseltä soololevyltä singlen Yötä myöten. Kappale sai runsaasti radiosoittoa Ylen kanavilla, kuten seuraavakin single Yksinäinen ilta. Levyllä oli tuottajana mm. Aki Sirkesalon, Simo Silmun ja Vesa-Matti Loirin levyjä tuottanut Hannu Pikkarainen.

Seuraavan soololevynsä, Suunnitelma been (2005), Mika äänitti ja tuotti itse, kuten myös Paratiisin siirtomaat (2008). Suunnitelma beeltä kaikkiaan viisi kappaletta ylsi radiosoittoon, joista mm. Kuutamolla Radio Suomen listan ykköseksi. Paratiisin siirtomaat -levyn myötä Mika pysytteli saman listan soitetuimpien joukossa kahdeksan kuukautta peräkkäin, ja kappaleet soivat radioissa edelleen. Vahva rakkausballadi Vierivät vuodet on monen hää- tai syntymäpäivään valmistautuvan puolison suosikki.

Levyn tuottaminen itse on ollut Nuorvalle luonteva työtapa. Lähtökohtana on aina teksti, sen sisältö, tarina ja tunnelma, jota tuotannon on osattava tukea. Harmonia ja jopa soundivalinnat alkavat soida päässä jo kappaleen kirjoitusvaiheessa. Laulun idea vaatii silmien sulkemisen ja jonkinlaisen inspiraatioon heittäytymisen, ja Mika kertookin näkevänsä usein laulujensa tunnelmia kuvina. Niihin eläytyminen on vahvaa: kun Mika kerran kertoi eräälle lähipiiriinsä kuuluvalle että kylläpä tekstin tekeminen taas liikutti, niin vastaus kuului: “Höh, ainahan sä kirjoitat niin että itket ja kirjoitat!” Silti ei koskaan voi tietää mitä laulu kuulijassaan herättää: – Sen jälkeen kun laulan lauluni ulos, on sen sisältö ja tulkinta kuulijan omaisuutta, ei minun, Mika sanoo, eikä koskaan kerro mitä on itse ajatellut tai tarkoittanut teksteillään.

Alkuidean jälkeen tekstittäminen onkin sitten lähinnä istumatyötä, ja Mika saattaa kirjoittaa ja hioa tekstiä vielä pitkään ennen kuin hyväksyy sen taltioitavaksi. Välillä tarvitaan myös tietoista etääntymistä omasta tuotoksesta, ennen kuin siihen saa tarvittavia näkökulmia. Vaikuttajia kysyttäessä Nuorva mainitsee mielellään Junnun, Juicen, Hectorin, ja Edu Kettusen, vaikka kuuntelee nykyään paljon myös jazzia ja klassista.

Oman, folkpohjaisen poprockin lisäksi Nuorva on tehnyt myös virsiä, joita on julkaistu mm. Siionin virsikirjan uusissa laitoksissa (2005 ja 2017) sekä Armon lapset veisatkaa -virsikokoelmassa (2006). Mika on myös tuottanut ja osin sovittanut ystävänsä Jaakko Löytyn kaksi levyä, Murhehuone (2005) ja Maailman kaikissa kylissä (2006).  Yhteistyö Löytyn kanssa jatkui 2010-luvulla myös kahden yhteisen levyn ja keikkojen myötä.

Vuonna 2019 Sirpa Sola ja Marko Maunuksela duetoivat Mikan säveltämän ja sanoittaman kappaleen Lyhty, joka mm. pysytteli vuoden verran Radio Pookin soitetuimmissa.

Nuorva sai vuonna 2019 Georg Malmstén -säätiön apurahan säveltämiseen ja sanoittamiseen. Osin tämän työn tuloksena syntyi neljäs sooloalbumi Tähtiportti, jonka Humble House Records julkaisi kesäkuussa 2021.

Seuraavatkin laulut alkoivat pikkuhiljaa muotoutua Nuorvan mielessä: v. 2021 Nuorva sai sekä Taiken että Teoston apurahan musiikilliseen työskentelyyn. Nuorva keikkailee tällä hetkellä enimmäkseen duona baritonisähkökitaristi Esko Turpeisen kanssa, triokeikoilla mukaan liittyy saksofonisti Anna Voutilainen-Veijonen.

Koronan hiljennettyä keikkailun, Nuorvalla oli aikaa Visuaaliviestinnän Instituuttiin suoritettaviin opintoihin, ja hän valmistui valokuvaajamestariksi kesällä 2021. Musiikilta ja valokuvaajan töiltä jäävää vapaa-aikaa luontoihmiseksi tunnustautuva Mika viettää mielellään Norjassa Jäämerellä, ellei sitten ole mökillään Ähtärissä. Myös lukeminen, elokuvat, rintamamiestalon remontointi ja päivän politiikan seuraaminen kuuluvat Nuorvan harrastuksiin.

Mika_Nuorva_laulaja_lauluntekija.jpg

Olkoon nuoruus vain haihtuva, illaksi vaihtuva

päivä kun kasvoiltasi sädehtiä saa

Kultaa aurinko kaihosi, lainehtii laihosi

Vierivät vuodet kun vain sua kaunistaa

– Mika Nuorva, Vierivät vuodet